Светска Глава

приказката е измислена доста отдавна, за да развесели XY, която жевее далеч от Отечеството. предназначение, което не изпълни.

Приказка за Лунния Сърп

Глава 3
(в която и последната ни надежда се обезнадеждава, една светска глава)

Въпреки своя проблем, впрочем, Надежда (абе не се ли казваше Даниела?) днес беше присъствала на откриването на новата табелка на кметството – бляскаво светско събитие с ограничен достъп.

На новата табела, личен дар от Варичай IV – презрян в интелектуалните кръгове владетел – какво име само! Варичай!, баща му Варичай III, обаче, се ползваше с уважението на целокупното гражданство, а царуването му – по време на Първият Световен Мир – с международно признати приноси за приключването на тоз омразен период, та на табелата със златни глаголически букви пишеше: ”На Н.В. Варичай IV Община Пършевица. Приемно време след 22” – нататък не беше дописано – очакваха се допълнителни инвестиции от ЕБВР или друг донор за довършителните работи.

Лентичката преряза кметът Пършан Пършевски в присъствието на президента (председател) и премиер Варичай и неговия разсилен, ученолюбивият БББ.Б. За да го отграничим от популярен по това време бранд сокове, по-после ще му викаме гойко – просто гойко – кремвирша от месо или както там е известен във вашия приятелски кръг, макар да е крайно невероятно да се занимаваме пак с него.

Чичо Пършо беше стар семеен приятел и нека отбележим – крайно занимателна личност. В тесен кръг разправяше, че името му идвало от Порше и за по-голяма убедителност се озъбваше в усмивка като радиаторната решетка на колата. Несъмнено блестеше и с други таланти, но за народната любов дължеше много и на сполучливия слоган: „Пършо за Пършевица. Пършивият избор!”.  Но нека не се разсейваме с другите му таланти, а да цитираме днешната реч.

„Както ви обещах още на изборите …“ – кметът промоутираше предстоящо радостно събитие – сключването на договор за подмяна на старите возила на градския транспорт – „… за конкурса официално бе поканена Порше и тя излезе с много силно предложение, заслужено класирано на второ място. Днес ще ви представя победителя – световният лидер в областта – Пършинг. Имаме основания да се гордеем, скъпи съграждани – нашият град ще бъде първият, чийто градски транспорт ще се осъществявя не от возила, а от хвърчила! Радикално решение, достойно за новия милениум …“

На тоя абзац Наталия (мамка му последно беше Надежда, ама за това как стават тия работи най-добре се обърнете към midnight) пак се разплака, сега пък от вълнение, но мигом се окопити (храброст, мила, ще дойде и твоят наталиум!) – бе подочула клюката, че става дума за рециклираните пършинги, подарък на миротворческия ни контингент в Дупница от съюзниците.

Нашата армия стандартно бе въоръжена с антифони и комплекти „hands up”. Наталия, поне, помнеше тези комплекти още от на всеки километър – макар тогава да се казваха хенде хох, без съмнение бяха същите, осъвременени според натовските стандарти.
Тези дълбоки Наталини знания, впрочем, ще станат причина за едно досадно недоразумение – скоро тя, сиромашката, ще изтърве фаранцузки граф (св. Француск Азиски), свет човек, известен като пламенен любовник[*], само защото е убедена, че в превод хенде хох означава долу гащите; през целия период на ухажване тя ще очаква тези ключови думи, които кандидатът непременно би трябвало да произнесе – но всуе, графът явно не ще е гледал на всеки километър.

Оооо, клюката – клюката не беше че са бракувани пършинги – това всички го знаеха, ами употребявани (вече?) спринцовки за еднократна употреба, т.е. остава открит въпросът на остатъците от какъв халюциноген ще летят инспекторите от ХЕИ към местоназначението си – въпрос без отношение към Проблема на Наталия (?Даниела, ?Надежда), но интересен за разискване с непознато гадже на бара.

(край на трета глава)


[*] него имах предвид midnight, той е голям приятел на България!

7 thoughts on “Светска Глава

Коментарите са изключени.