Модели

САЩ’94 Стоичков вкарва гол на Германия от фаул.

За изчисляване на траекторията на топката са необходими знания по балистика и решаване на сложна система уравнения. Можем да предположим, че уредът на снимката е решил задачката по друг начин.

Е, учените постъпват по същия начин. Ако не могат да решат една задача в областта в която е поставена, те се опитват да я преместят в друга, където решението е тривиално и след това транслират резултатите обратно в интересната област. Така са родени геометричните решения на проблеми от алгебрата и анализа, трансформациите на Лаплас и Фурие, холографския принцип…

ОК, това не беше много умно. Току-що Файнман ме светна с много як пример. Представи си, че си на плувен басейн с още двеста човека. Ти си бръкнал с пръст някаде из водата е се опитваш по образуваните вълнички да изчислиш какво става наоколо – кой скача в басейна, кой излиза, плува, цамбурва, плацика се просто или се дави в момента.

Трудно, а?

В окото ти през една микроскопична дупчица влизат подобни вълнови сигнали и си напълно способен да видиш всички тези хора, да разгадаеш всичките им движения. Всяка тъпа путка го може това. Е, значи има с какво да се гордее. Да.

Advertisements