денят на булдозериста

Не е част от тяхното минало.
(никой не знае действителността преди, но религията функционира като успокояваща и съединяваща сила, т.е. консервативна е по определение)

това е някаква изобретена древност, слепена от мордор и други съвременни митове. изобретена е в европа, където беше отчуван и приласкан и нашият експеримент.
(отделен въпрос е, че вина – мислена както отговорност за криминални дела – не носи никой за това. във всеки конкретен случай отговорност има, разбира се, но това трябва да се разглежда отделно. за това, че експериментът беше проведен тук, върху тези конкретно няколкостотин милиона хора не е виновен никой. статистически се очакваше експеримента да бъде проведен, беше пробвано на доста места, но щом тръгна на едно, тръгна – необходимата част от траекторията беше заета – останалите – айде, разпръснете се…)

проблемът е, че вече можем да нахраним и обуем всички, но не можем да дадем на всички работа – и смисъл на живота.
не се прави от бедни. прави се от хора прилично нахранени, но ненужни в родното си обкръжение.

проблемът е, че това само ще се усилва занапред. машините и алгоритмите стават все по-добри, храната ще става все повече, но работата – все по-малко и по-квалифицирана.
невронни мрежи вече играят GO по-добре от човек. не я зная тази игра, но ми обясниха, че е нещо което не може грубо да се насмята – броят на възможните комбинации надвишава броя на атомите във вселената. и алгоритъмът не играе рационално, не смята развитието, не търси познати шаблони – това са просто едни коефициенти, получени в резултата на обучение, после и самообучение. проби и грешки. никой не знае как работи тази програма и защо работи толкова добре.

всички знаят за какво става въпрос. разликата между руснаците и американците е, как виждат изхода от това.
първите, изпитали мини вариант при разпадането на ссср имат ясно виждане по въпроса – всички забелязани с оръжие в ръка трябва да бъдат избити или върнати в мирно русло.
другите смятат това за нехуманно.

(разбира се, навсякъде има и тъпи момичета и момчета. ъъ, смърт на диваците, или ах, вижте как страдат тези деца, ау, разрушени болници, пр. но обама и кери са напълно наясно какво става и имат твърдо мнение по въпроса – можем да излезем от тази каша, и да напълним със смисъл живота на тези хора – но старото управление пречи – то е причината за липсата на смисли)